torsdag 8 oktober 2009

Vaccin mot svininfluensan har nått Norrbotten

SUNDERBYN Nu har vaccinet nått de norra delarna av Sverige. Men vaccinationerna drar dock inte igång förrän om två veckor.

Igår anlände den den första lasten med vaccin mot svininfluensa till Sverige. Enligt Anders Österlund, smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus, så tror man att vaccinationen i Norrbotten kommer kunna dra igång den 19 oktober. Men det kan bli ännu senare om det blir förseningar på vaccinationskapslarna som ska distribueras ut till alla vårdcentraler runt om i landet. Totalt kommer Norrbotten att få 500 000 vaccinationskapslar vilket betyder 2 vaccinationer per person.

Faran är inte över
Men trots att smittspridningen av svininfluensan hittills varit relativt låg vill Anders Österlund inte blåsa faran över.
– Vissa anser ju att nedgången av antalet svininfluensafall talar för att vi inte kommer få någon större spridning. Men det är som sagt jättesvårt att säga om och i så fall när epidemin kommer att slå till och när vi får den största toppen. Men vi är glada att den har låtit vänta på sig så vi hinner vaccinera så många som möjligt, säger han.
ADAM SCHATZL

Inga kommentarer: